Kinderen

Kinderen - kinderen bij een uitvaart

Een kind verliezen is het ergste wat er is. Van een kind hoor je geen afscheid te moeten nemen.

In het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam heb ik als vrijwilliger tv-programma´s gemaakt voor en met zieke kinderen. In het ziekenhuis zag ik dat zelfs ernstig zieke kinderen die niet meer beter worden, vaak nog midden in het leven staan. Ik heb ook ervaren dat het overlijden van een kind heel diep ingrijpt in het leven van ouders, broertjes en zusjes en van familie en vrienden. Een mooi en passend afscheid is dan iets waar iedereen kracht en troost uit put en waar de hele familie aan mee kan werken.

Kinderen bij een uitvaart

Ook kinderen kunnen in hun jonge leven te maken krijgen met de dood, bijvoorbeeld als hun vader, moeder, opa of oma overlijdt.

Het is mijn ervaring dat het belangrijk is om kinderen vanaf een bepaalde leeftijd te betrekken bij het afscheid. Zelf zijn ze vaak wijs genoeg om hun eigen grenzen aan te geven. Als een kind een taak krijgt voor of tijdens de uitvaart, voelt het zich serieus genomen. En kan het ervaren dat een verdrietige periode tegelijk ook heel bijzonder kan zijn.

Ik zie het als mijn taak als uitvaartbegeleider om kinderen bij een afscheid te betrekken op een manier die bij hen past.